Wordpress is het meest geliefde content management systeem voor beheer van een eigen website. Wij hebben uitgebreid ervaring met WordPress en beschikken over een uitgebreide extensie-set waarmee je dynamische doelen kunt bereiken die niet meteen voor de hand liggen. Naar alle waarschijnlijkheid beheer je je eigen WordPress website, hieronder vindt je de meest gestelde vragen. Volg ons blog voor meer technische aanpassingen.
Wat is WordPress?
Wordpress is het meest gebruikte content management systeem (cms) ter wereld. Oorspronkelijk was WordPress uitsluitend een blog platform maar dat is door de jaren heen sterk veranderd. Door de grote open source community achter WordPress is uitgegroeid tot een gebruiksvriendelijk en dynamisch CMS waar letterlijk alles mee mogelijk is. Een kwart van alle websites draait op WordPress. WordPress wordt geleverd onder de GNU General Public License. De GNU General Public License, of GPL, is een open source licentie. Open source betekent dat je de broncode kunt bekijken en vrij mag veranderen en onder bepaalde voorwaarden mag verspreiden.
Webs Media beschikt over een set van eigen gemaakte WordPress templates die van nature licht zijn en dus supersnel!
Wat zijn plugins?
Je kunt je WordPress website met allerlei functionaliteit uitbreiden. Deze functionaliteit voeg je toe aan je website middels plugins. Er zijn inmiddels 36,977 gratis plugins beschikbaar. Daarnaast zijn er duizenden betaalde plugins beschikbaar. Met plugins voeg je bijvoorbeeld een contactformulier, een galerie, een nieuwsbrief optin, of een complete webshop toe.
Wat zijn 'widgets'?
Widgets zijn blokken met specifieke functionaliteit. Deze blokken voeg je toe aan je sidebar, footer, header of in pagina’s. Denk maar eens aan al die vierkantjes aan de zijkant van een webpagina. In het dashboard van WordPress kun je onder ‘Weergave’ –> ‘Widgets’ widgets naar het gewenste onderdeel van je website slepen. Je kunt onmiddelijk het resultaat op de voorkant van je website bekijken. Veelgebruikte widgets zijn pagina overzicht, laatste artikelen, nieuwsbrief aanmeld mogelijkheid, sociale buttons en nog veel meer!
Toch gebruiken wij bij Webs Media de text-widgets het meeste omdat we via de tekst-widget vrij kunnen coderen.
Hoe log ik in op WordPress?
Om in te loggen in je WordPress dsahboard ga je meestal naar de volgende URL:
http://www.voorbeeldwebsite.nl/wp-admin
Houdt er rekening mee dat wanneer je een WordPress website door Webs Media hebt laten ontwikkelen dat inloggen op een andere manier gaat. Wij zijn namelijk zeer secuur op beveiliging van WordPress websites.
WordPress websites zijn vaak een makkelijk doelwit voor hackers, hackers zoeken naar verouderde broncode middels plugins en thema’s.
De gebruikelijke /wp-admin wordt continue getarget om in te breken. Onze WordPress websites kom je bijvoorbeeld binnen door naar de volgende URL te gaan:
http://www.voorbeeldwebsite.nl/wmtoegang
Bovenstaande URL wordt in eerste instantie niet getarget voor inbraak omdat deze URL niet bekend is bij de hacker.
Hoe installeer ik een plugin?
Om in WordPress een plugin te installeren navigeer je eerst via de linker kolom naar de volgende pagina:
Weergave –> Plugins –> Nieuwe plugin (linksboven)
Vervolgens klik je linksboven op ‘Plugin uploaden’ of vul je rechtsboven de zoekterm in waarop je wilt zoeken naar de gewenste plugin.
Om de plugin te installeren klik je op ‘Nu installeren’
Vervolgens klik je direct na het installeren op ‘Activeren’ of ga je naar het plugin overzicht om vanuit daar de plugin te activeren. Tevens deactiveer/verwijder je plugins ook vanuit het plugin overzicht.
Moet ik kunnen coderen om aanpassingen te doen?
Om aanpassingen te doen in WordPress hoef je niet te kunnen coderen. Wil je echter tekst optimaliseren op vindbaarheid of wil je dat bepaalde elementen op je website worden verschoven dan zul je wel je handen vuil moeten maken door de code aan te passen.
Hoe stop ik al die spam comments/reacties?
Wanneer WordPress wordt geinstalleerd wordt standaard Akismet mee geinstalleerd. Deze Akismet plugin vereist een key en mag je officieel alleen voor niet-zakelijke websites gebruiken. Akismet werkt door gegevens uit te wisselen tussen jouw WordPress website en een centrale database.
Wat is het verschil tussen wordpress.com en wordpress.org?
Op wordpress.com kun je een gratis account aanmaken en een blog en/of website maken. Deze website wordt gehost door WordPress en krijgt als domeinnaam een subdomein van wordpress.com, dus bijvoorbeeld http://voorbeeld.wordpress.com. De mogelijkheden met WordPress hosted websites zijn beperkter dan wanneer je WordPress op je eigen server plaats.
Bij wordpress.org kun je de laatste versie van het WordPress CMS downloaden. WordPress.org is dus bedoeld voor de diegene die WordPress op hun eigen server willen hosten.
Write A Comment